Idősebb gyümölcs- és díszfákon egy-egy levágott vagy letört ág helyén tekintélyes méretű odvak keletkeznek.
Ezek belsejét rendszerint famorzsalék, por és egyéb szennyeződés vizes, nedves keveréke tölti ki, de gyakran énekes madarak költöznek ide és itt költik ki fiókáikat. A korhadékon sokszor taplógombák telepszenek meg és ezek együttesen a fa korhadását, végül pedig pusztulását készítik elő. Ezért az odvakat be kell tömni.
Először ki kell kaparni az odúból a korhadékot annyira, hogy a felszínen élő szövet maradjon. Ezután gipszporból és vízből készítsen pépet és ezzel hézagmentesen töltse ki az üreget. Mikor a száradó gipsz megkeményedett és megrepedezett, akkor a felületet festékkel vagy sebzáró pasztával zárja el a levegő és a nedvesség elől.
További olvasnivaló a témában:
- Hogyan kezeljük a gyümölcsfák fagysebeit?
- Miért ápoljuk télen a kerti fákat?
- Miért előnyös a gyümölcsfák (nyári) zöldmetszése?
A metszést megtanulni kívánók figyelmébe ajánlom a 10 kerti gyümölcsfa metszéséről szóló 100 perces videó-tanfolyamomat.
A gyümölcsfákat külön-külön bemutató filmek alkalmasak arra, hogy a kertészkedők egy életre elsajátítsák a metszés tudományát.
A jól metszett gyümölcsfák pedig sokkal szebb és nagyobb mennyiségű gyümölcsöt teremnek majd számukra.
A tanfolyam DVD és a hozzá tartozó kiskönyv ide kattintva rendelhető házhoz.